Avustralya’da bulunan James Cook Ünversitesi, kampüsünde istismara uğramış çocuklar için tasarlanmış bir destek merkezine yer veriyor. Brüt beton ve ahşabın bir arada kullanıldığı yapıda terapi odaları ve açık oyun alanları, çocukların ve ailelerinin yeniden sağlıklı bir yaşama kavuşmaları için hizmet veriyor. M3 Architecture ofisinin tasarladığı bina, ACT for Kids kurumunun talebi doğrultusunda gerçekleştirilmiş.

Yapıda kullanılan beton, 1960’lı yıllarda James Birrell tarafından tasarlanan kampüsün mevcut dokusuna referans veriyor. Fakat mimarlar betonun keskin hatlarını, bulutumsu şekiller kurgulayarak ve binayı saran yeşil dokuyla birlikte ele alarak yumuşatmayı tercih etmiş. Tasarımda peyzajın terapi sürecine dahil edildiği bir yaklaşım izlenmiş.

2

Yönetim birimleri, bakım ve terapi odalarının bulunduğu tesis, üç ayrı strüktürle kurgulanmış. Bu ayrık mekanlar, çevredeki yeşil dokuya göre biçimlenen dalgalı bir çatı örtüsü altında toplanıyor. Kuzeyde yönetim, güneydeyse özel eğitim birimlerinin bulunduğu yapıda terapi odalarıysa daire formlu merkezi avlunun etrafına yerleşiyor.

Yönetim biriminin cephesinde kullanılan beton bloklar, tuğla gibi dizilerek cepheyi çaprazlama kesen izler oluşturuyor. Bu izler aynı zamanda arazideki eğimin yönüne de işaret ediyor. Yapının köşesinde üst üste binen bloklar, belirgin bir gölge oyununa sebep oluyor.

33

Mimarlar, James Birrell’den ilham aldıkları tasarımda, kampüsteki yapıların üstlendikleri kamusal rolleri ölçek ve mimari dil olarak karşılamasından etkilendiklerini, ancak bu kamusallığın çocuklar söz konusu olduğunda nasıl yeniden kurgulanması gerektiğini araştırdıklarını belirtiyor. Hatta çocukların özel durumlarının da başka bir tasarım parametresi olarak ayrı bir öneme sahip olduğunu vurguluyorlar.

140820-ACT-for-Kids-Townsville-1269

Ahşap malzemeler, yapının hem açık alanlarında hem de iç mekanında doğayla kurulan birliktelik algısını öne çıkarmak için kullanılmış. Yapıda iç ve dış ayrımını mümkün olduğunca kırmak için geniş cam cepheler oluşturulurken çocukların kendilerini güvende hissetmeleri için de açık alanlar ahşap çitlerle çevrilmiş.

Fotoğraflar: © Peter Bennetts