Miguel Montor’un tasarladığı Walden Dos School, Meksiko’nun kuzeyinde bulunan ticari bir bölgede konumlanıyor. Sürekli büyüyen bölgede yüksek yapıların arasında kalan okulun planlanmasında yaya sirkülasyonu dahi zorlayıcı bir tasarım girdisi olarak öne çıkıyor.

Kentsel bir düğüm noktası üzerinde konumlanan proje, değişen kullanıcı profilinin mevcut binaya oranla daha farklı bir mimari tasarıma ihtiyaç duymasıyla gerçekleştirilmiş. Böylece proje aynı zamanda bölgenin zorlayıcı koşullarının da tasarımda yeniden ele alınıp çözülmesi için de bir fırsat olarak değerlendirilmiş.

ff

Yapının ana kullanıcıları olan çocuklar için, mekanlar arasındaki geçişkenliğin ön planda tutulduğu bir kurgu oluşturulmuş. Gün ışığının tasarımın merkezine yerleştiği projede, dış mekanla görsel teması koparmayan ahşap malzemeler tercih edilmiş. Bu sayede zamanın akışı da iç mekanda ışığın hareketiyle hissettirilmiş. Cephenin gözenekli ritmi, aynı zamanda okullarda en önemli unsur olan güvenlik algısını da oluşturuyor.  Ayrıca okuldaki tüm sınıflar, avlu ile bağlantı kuracak şekilde sıralanmış ki öğrenciler doğal öğelerle temas içinde kalabilsin ve ders sırasında ihtiyaç halinde dış mekan doğrudan kullanılabilsin.

01

Malzeme tercihi, yalın bir mimari dil kurarken okulun benimsediği eğitim modelini de yansıtıyor. Ahşap, doğal taş, su öğesi, bitkilendirme, ışık ve pastel renkler çocukların doğal öğelerle kurduğu zihinsel ilişkiyi kuvvetlendirmek üzere özellikle seçilmiş.

Fotoğraflar: © Onnis Luque